20 września w remizie wiejskiej w Stanisławowie odbyła się degustacja regionalnych potraw pod nazwą „Smaki Jesieni”. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Stanisławowie.
W prezentacjach kulinarnych wzięło udział dwanaście kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Lipie, które specjalnie na tę okazję przygotowały tradycyjne, regionalne potrawy. Każde z kół zaprezentowało przy tym inną specjalność naszej lokalnej kuchni. Uczestnicy mieli okazję spróbować m.in. łazanek, czerwonego barszczu i pasztecików, swojskiego żurku, fasolki po bretońsku, chleba ze smalcem i koszonymi ogórkami, różnorodnych sałatek i przepysznych ciast.
Smaki Jesieni odbyły się w ramach zadania publicznego Gminy Lipie na rok 2025, obejmującego realizację działań związanych z podtrzymywaniem i upowszechnianiem tradycji narodowej, pielęgnowaniem polskości oraz rozwojem świadomości narodowej i kulturowej.
Podczas wydarzenia odbyło się także uroczyste wręczenie nagród i dyplomów w konkursie na wieńce dożynkowe, organizowanym w ramach dożynek gminno-parafialnych. Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały również dyplomy i nagrody za udział w degustacji, co było podkreśleniem ich zaangażowania i pracy.
Nie zabrakło wspólnej zabawy oraz przyśpiewek, które były doskonałą okazją do integracji.
